Gotosocial

Er zijn tig “nieuwe” socialnetwerken tegenwoordig. Maar zijn ze allemaal wel zo handig en veilig om te gebruiken? Zo gebruik ik zelf totaal geen Meta applicaties, 1 partij die alles centraal beheerd en alles doet om je te volgen via vanalles en nog wat. Zo is er ook twitter wat tegenwoordig van meneer Musk is en ook centraal draait en aan je gegevens rijk wordt. Maar dat kan ook anders, zo is er het Activitypub protocol, daarmee kan je van alles koppelen en het ala twitter gebruiken om mensen of sites te volgen. Het meest wat nu gebruikt wordt is Mastodon software, hiermee kan je een account maken op een mastodon server en dan beginnen. Maarja dat wilde ik ook wel opzetten, alleen zo’n server installeren en onderhouden voelde te lastig/zwaar aan. Er zijn natuurlijk weer andere oplossingen voor. Zo heb ik zelf een GotoSocial server opgezet. Gewoon een linux applicatie met een SQlite database (heb een hekel gekregen van postgres [dank matrix]). GotoSocial heeft geen eigen client om de fediverse te betreden, daarvoor gebruik ik pinafore een web client zodat ik overal en nergens met een browser kan brullen en kan volgen. Het mooie aan activitypub is dat je ook posts van dit blogje kan volgen via @msjl@msjl.nl of mij gebrul via @michel@social.anchel.nl . Tot in de fediverse …

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *